A Főnix Egyesület 56-os ünnepsége közben vettük észre, hogy nagy lyuk tátong az iskolatető északi oldalán. Halaszthatatlan javításba kellett kezdeni.

Sok esővíz befolyt a napokban a saralt födémre. Az észlelt jókora lyukat a szarufák közötti cseréplécek elkorhadása okozta. Már semmi nem tudta tartani az adott tetőcserepeket, azok beesése miatt alakult ki a nagy lyuk.

Szerencsére a viharos szél nem kezdte meg a teljes héjazat lesodrását, amely az épületre nézve beláthatatlan és végzetes károkat idézett volna elő. A javítás közben észleltük, hogy még további kettő helyen ugyanez a probléma: a tetőlécek nagyon elkorhadtak, s a cserepek be fognak esni a padlásra!

Munka közben a magastetőn közelről megvizsgálhattuk a falazott kéményeket is. Egyet haladéktalanul le kell bontanunk, mert az a csoda, hogy eddig nem zuhant le. Éppen a napokban, az 56-os forradalmárok emlékére felavatott tábla irányában található az élet és vagyonbiztonságra veszélyes kémény. Az iskola tetőzetének teljes felújítása szükségeltetik hamarosan, a tetőhéjazat (cserepek) kiszámíthatatlanul labilisan áll, a tetőlécek döntőrésze elgyengült, elkorhadt, a cserepek rétegesen elfagytak, mállanak.

Jelenleg csak „tűzoltásszerű” javítási-karbantartási munkálatokra van anyagi lehetősége a Főnix Egyesületnek.

Egyébként tovább folytatódott az elektromos rendszer javítása is. Hibás kapcsolók, lámpák és a házivízmű új elektromos leválasztórendszerét is pótoltuk, kijavítottuk. Az iskola keleti szomszédságát elválasztó ingatlanhatáron lévő drótkerítést is pótoltuk, megelőzve az akadálytalan átközlekedést a feldúlt és kirabolt szomszéd ingatlan irányából.

Ezek a gondok az úgynevezett „édesteher” kategória. Immár fél éve, hogy megvásároltuk az iskolát, s most következik igazán az anyagi adományok és támogatások fontossága…

Főnix Egyesület elnöksége